Вівторок, 07.05.2024, 14:40
Вітаю Вас, Гість

11:49
Відбувся психолого - педагогічний семінар
21 листопада в дитячому будинку «Центр захисту дітей» з метою подолання емоційного вигорання педагогів відбувся психолого-педагогічний семінар «Профілактика синдрому емоційного вигорання» на тему «Стрес і ми. Причини виникнення та профілактика». Наталія Григорівна Богдан, практичний психолог, при проведенні семінару дотримувалася основних принципів:
•Принцип активності всіх присутніх.
•Принцип обмеження обговорення подій лише рамками семінару («тут і тепер»).
•Принцип довірливого спілкування.
•Принцип добровільності.
•Принцип конфіденційності всього, він є необхідною умово створення атмосфери психологічної безпеки і саморозкриття вихователів.
       Під час проведення семінару були використані різноманітні вправи, прийоми, техніки, рольові ігри, які сприяють ефективному результату роботи педколективу.
       Позитивною стороною своєї професії педагоги назвали постійне спілкування з дітьми, можливість їх виховувати і бачити чудові результати. Негативною – неадекватне оцінювання праці педагога державою, недисциплінованість дітей та напружені стосунки з батьками вихованців.
   Наталія Григорівна звернула увагу педагогів на стереотипи, що перешкоджають роботі вихователя, а саме:
•Бути стійким і врівноваженим.
•Бути стриманим і тримати дистанцію;
•Виявляти однакове ставлення до всіх вихованців;
•Приховувати почуття, які можна усвідомити і контролювати.
На завершення семінару Наталією Григорівною були використані такі види релаксації, як аромотерапія, арт-терапія, аутогенне тренування, музикотерапія, фітотерапія, їх здавна вважають одними із найкращих засобів подолання стресу. Окрім того, вони впливають на людську енергетику, посилюють ауру, позитивно діють на емоції, гармонізують стосунки з оточуючими і навіть зближують людей.

Методичні рекомендації щодо подолання стресу
 1.Налагодження режиму роботи та відпочинку. Відпочивати потрібно активно, займаючись улюбленою справою. Це може бути риболовля, туристичний похід, плавання, робота на дачній ділянці. Сон повинен тривати не менше восьми -  дев'яти годин. Корисно дотримуватись певної дієти згідно з віком, статтю, наявними хворобами та разом з тим з підвищеним вмістом вітамінів та мікроелементів.
 2.Релаксація - метод за допомогою якого можна частково або цілком позбутися фізичної та психічної напруги. Релаксація є дуже корисним методом, оскільки опанувати нею досить легко. Але є одна неодмінна умова - мотивація, тобто людина повинна чітко знати для чого їй це треба.
 3.Концентрація - передбачає виконання спеціальних вправ на зосередження  уваги.
 4.Ауторегуляція дихання - свідомо керуючи подихом, людина має можливість використовувати його для заспокоєння, зняття напруги, як м'язової, так і психічної.
 5.Аутогенне тренування - це вплив визначених розумових установок людини на зміну власних уявлень, переживань, відчуттів та інших психічних процесів, а також на стан окремих систем організму з конкретною метою (позитивне мислення). (перехід до фотоальбому)

Матеріал підготувала старший вихователь дитячого будинку «Центр захисту дітей» Тарикіна О.М.

Категорія: Події | Переглядів: 434 | Додав: OlenaT | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 3
2 Tanya  
Вітаю працівників дитячого будинку. Зареєструвалася на вашому сайті. Дуже цікаво. Ви на ньому обговорюєте всі свої робочі питання. Радує і те, що у вас працює психологіна служба, яка вас підтримує.

3 OlenaT  
Доброго Вам дня! Ми раді знайомству з Вами. Ми на сторінках сайту обговорюємо не тільки робочі питання, а й показуємо досягнення всього дитячого та дорослого колективів. Заходьте,будемо раді з вами співпрацювати.

1 Natalya  

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]