П`ятниця, 26.04.2024, 12:01
Вітаю Вас, Гість

14:12
Щедрий вечір

        Під обрусом сіно, на обрусі свічка, на всю хату пахне свіжа паляничка.  На радість дорослим на втіху малечі йде до нас у гості Щедрий Добрий вечір!

13 січня установлене свято на честь знатної римлянки Меланії (Маланки), яка з юних років і до кінця днів своїх (померла в 439 р.) прямувала до Христа.
    14 січня — свято на честь Василія (Василя) Великого (329—379) архієпископа Кесарії Кападокійської, що в Малій Азії. Церковні джерела характеризують його як аскета, богослова і вченого, автора кодексу чернечого життя. 14 січня — за церковними святцями — свято Обрізання Господнє (саме тоді, згідно церковних джерел, відбулося обрізання Ісуса Христа за єврейським звичаєм). 14 січня — перший день Нового року за старим стилем. Щедрування — давній звичай новорічних обходів, під час яких групи щедрувальників (переважно молодь) піснями славили господарів, бажали їм здоров'я й достатку, за що отримували винагороду. Щедрування супроводжувалось магічними діями, музикою, танцями, пантомімою, обрядовими іграми з масками. Обрядових новорічних пісень — щедрівок (різновид колядок) співали окремо господарю, господині, хлопцю, дівчині, усій родині, були щедрівки дитячі, жартівливі, пародійні.  На відміну від колядування Щедрування незначною мірою відчуло на собі вплив християнської церкви. На кінець XIX ст. обряд переважно став явищем народної художньої творчості. Таким він зберігся і до сьогодні. Щедрівка увібрала в себе національний колорит та менталітет нашого народу.

Категорія: Події | Переглядів: 473 | Додав: OlenaT | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 3
3 OlenaT  
Дякуємо Яно Євгеніївно! Зі святом! salute

2 Яна  
Щедрик, щедрик, щедрівочка,
Прилетіла ластівочка,
Стала собі щебетати,
Господаря викликати:
«Вийди, вийди, господарю,
Подивися на кошару,
Там овечки покотились,
А ягнички народились,
В тебе товар весь хороший,
Будеш мати мірку грошей,
Хоч не гроші, то полова —
В тебе жінка чорноброва».
Щедрик, щедрик, щедрівочка,
Прилетіла ластівочка.

1 Яна  

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]