П`ятниця, 29.03.2024, 01:54
Вітаю Вас, Гість

10:04
День пам'яті та примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

8 - 9 травня в багатьох країнах світу згадують події Другої світової війни, адже це найкривавіший глобальний конфлікт, у ході якого загинуло за різними оцінками від 50 до 85 мільйонів людей. Війна для України почалася 1 вересня 1939 р. із нападу нацистської Німеччини на Польщу. Цього дня німецька військова авіація бомбардувала Львів та інші міста. Від 17 вересня учасником Другої світової війни на боці Німеччини став Радянський Союз.

День пам’яті та примирення та День перемоги символізує не тріумф переможців над переможеними, а нагадування про страшну катастрофу і застереження, що не можна розв’язувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією. Війна скінчилася і найважливішим її підсумком має бути не перемога, а мир.

Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками Німеччини. Ціною цього стали надзвичайні втрати українців і громадян України інших національностей упродовж 1939–1945 років. Найтяжчі – демографічні, які оцінюють у 8–10 мільйонів осіб.

Український інститут національної пам’яті звертається з проханням до українців цими днями доповнити одяг червоним маком – символом пам’яті. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі. Рекомендується виготовляти стилізовані червоні маки з паперу або тканини та розміщувати на одязі на лівій стороні грудей, якомога ближче до серця.  

Під час відзначення 8 та 9 травня рекомендовано використовувати гасло “1939–1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо”.

Зображення символіки та інші матеріали усі бажаючі можуть вільно і безперешкодно завантажити  тут.

Запрошуємо відвідати заходи до Дня пам’яті та примирення та Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні у Славутичі:

8 травня

10:00 - Мітинг до Дня Памʼяті та примирення «Не обміліє пам’яті ріка, в серцях нащадків буде вічно жити»
Загальноміський парк

10:30 - Покладання квітів до меморіальних дощок славутичанам, загиблим в АТО

10:30 - Загальноміська акція «Місцями бойової слави» (с.Червона Гута, с.Комарівка, с.Редьківка, с.Миси, с.Неданчичі, с.Губичі, с.Рудка)

9 травня 

10:00 - Урочисте покладання квітів до Пам’ятного знаку «Героям Дніпра» «Схиляймо голову низько, щоб шану полеглим віддати». Почесна варта. Хвилина мовчання. Центральна площа. Загальноміський парк. Пам’ятний знак «Героям Дніпра»

10:15 - Урочистості та концертна програма до 74-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні «На всі часи, на всі віки у спогадах живе…» Загальноміський парк.

Джерело: міський методичний центр

Переглядів: 273 | Додав: OlenaT | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]